Veghel: verhalen bij de erfgoedtoutVanuit etappeplaats Willemstad toog de vloot naar de Biesbosch om een plekje in te nemen in het Jeppengat. Daar ontstonden spontaan nieuwe, tijdelijke (spudpaal) eilanden.  Veghel: verhalen bij de erfgoedtout

Om 15.00 u. speelde de Res Nova voor watertaxi  en werden alle bemanningen aan boord genomen voor een bezoek aan een boerencomplex in de Biesbosch.

 

Veghel: verhalen bij de erfgoedtout

 

Hier werd verteld hoe de Biesbosch zich in de loop der jaren vanaf de Elisabethvloed heeft ontwikkeld van watergebied naar akkerbouwgebied naar wateroverloopgebied. Daarna verzorgden een aantal gidsen een rondleiding waarin veel werd verteld over de natuur in het gebied, waaronder de bijenkoloniën die gretig gebruik maken van de Balsemien. Na afloop kregen de schippers een Chinese maaltijd aangeboden en werden weer per taxiboot naar hun eigen schip teruggebracht.

Veghel: verhalen bij de erfgoedtoutDe eerste fanatiekelingen vertrokken op 12 juli om 05.30 u. richting Veghel. Het was verschrikkelijk weer, met bakken uit de lucht. De schippers die buiten sturen hadden het heel slecht. Via de Amer, de Maas en het Zuid-Willemskanaal kwam de vloot rond 17.00 u. in Veghel aan. Op de kant was een prachtig industrieel complex waar allerlei horeca en andere bedrijfjes Veghel: verhalen bij de erfgoedtoutgevestigd waren.

Op 13 juli, dag 2 in Veghel werd de provincievlag van Noord Brabant en de sponsorvlag gehesen door de havenmeester.  Hij ontving Veghel: verhalen bij de erfgoedtouthet jubileumboek “‘s Zomers geen spinazie” als dank. Vervolgens kreeg het publiek een traditioneel Brabants worstenbroodje.

 

Veghel: verhalen bij de erfgoedtoutDe stempel van Veghel werd ook verstrekt.  In de middag was het een gezellige boel met onder andere een hoempapabandje en ook de buitenexpositie was in zijn geheel opgesteld.

Veghel: verhalen bij de erfgoedtoutVoor de kinderen was er een speurtocht uitgezet waar veel deelnemers aan meededen. Als prijs ontvingen ze de jubileumsleutelhanger. ‘s avonds was er een bbq voor de schippers. <foto P1040694>

Veghel: verhalen bij de erfgoedtoutDe route voor de volgende dag was een heel stuk van Veghel naar Maasbracht, tot aan sluis Panheel met maar liefst 9 sluizen. De organisatie had geregeld dat de eerste schepen om 06.00 u. zouden vertrekken. Als je met ca 40 schepen 9 sluizen moet nemen dan wordt het een dag met heel veel wachten en oponthoud. Een viertal schepen vertrok dan ook in de avond nog richting Helmond.

Ondanks het weer tijdens de tocht naar Veghel was het alweer een zeer geslaagde etappeplaats.

Met vriendelijke groet,

Inge Koomen

06 – 302 364 76