Na het opstappen van genodigden vertrok de hele vloot op 15 juli om ca 16.00 u. van sluis Panheel naar Maasbracht. Ook de Limburgia, die 100 km had moeten omvaren omdat ze niet samen met het kunstwerk door de sluizen kon, had zich inmiddels weer aangesloten. De schepen arriveerden om ca 17.00 u in Maasbracht. Daar was een prachtig ponton aangelegd waar de hele vloot een plekje omheen kon zoeken. Na wat persmomentjes kon de wethouder van Maasbracht de gemeente- en provincievlag hijsen. Ook de vlag van sponsor Fransbergen kreeg een prominente plek. De schippers konden op de tweede dag een bezoek brengen aan Thorn.Erfgoedtour 2024

In verband met de Vierdaagsedrukte is er te weinig ruimte om de hele vloot in Nijmegen te herbergen. Een deel deed daarom Weurt aan, een deel voer door naar de Loonsewaard.

Bij Cuijk zagen ze de voorbereidingen voor het leggen van de pontonbrug door genie-eenheden van Defensie. De lopers van de vierdaagse passeren vrijdag het kanaal tijdens de, wegens hitte, ingekorte route. Een kilometer verder bij Mook splitste de groep zich in degenen die de Maas afzakten en degenen die naar Weurtgingen en bij sluis Heumen het Maas-Waalkanaal invoeren. Even voor sluis Weurt werden alle fietsen van boord getild en reden de schippers  in een kwartiertje naar het feestgedruis in Nijmegen.

Op vrijdagmorgen fietsen ze naar de Waalhaven. Ze werden er tegen elf uur met koffie en koek onthaald door aalmoezenier Van Welzenes op het kerkschip “Jos Franken”, van de KSSC, het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum voor de binnenvaart. Dan is het moment aangebroken voor het hijsen van de vlaggen van de provincie Gelderland en van Nijmegen.

Ondertussen vertoefde de groep die de Maas afvoer heerlijk op de Loonsewaard.

 

Inge Koomen